Τι είναι η άνοια και η Νόσος Alzheimer

alzheimer

Από ποιον ανακαλύφθηκε.

Το 1906 ο Δρ Alois Alzheimer περιέγραψε για πρώτη φορά την ασθένεια που αργότερα έλαβε το όνομά του. Σήμερα, 100 χρόνια αργότερα, 24 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως πάσχουν από Νόσο Αλτσχάιμερ ή άλλου τύπου άνοιες.


Νόσος Alzheimer.

Η Νόσος Alzheimer είναι μια νευροεκφυλιστική ασθένεια του Κεντρικού Νευρικού Συστήματος που επηρεάζει περίπου το 7-8% των ατόμων ηλικίας άνω των 65 ετών. Η νόσος οδηγεί σε σταδιακή απώλεια μνήμης και άλλων γνωστικών λειτουργιών. Σύμφωνα με μελέτες αναφορικά με τη Νόσο Alzheimer, προκύπτει ότι άνοια παρουσιάζει το 1% περίπου των ατόμων έως 65 χρόνων, περίπου 3% μεταξύ 65 – 74, 19% μεταξύ 75 – 84, ενώ συμπτώματα άνοιας εμφανίζει μέχρι και το 47% των ατόμων πάνω από 85 χρόνων. Συνολικά, σε ηλικίες πάνω από τα 65 χρόνια 4-5% του πληθυσμού πάσχει από άνοια, σε βαθμό που να μην μπορεί να ζήσει αυτόνομα.

Ειδικότερα, η Νόσος Alzheimer είναι αναγνωρισμένη ως μία από τις πλέον κοινές μορφές άνοιας παγκοσμίως. Η Νόσος χαρακτηρίζεται ως ένα προοδευτικά εκφυλιστικό εγκεφαλικό σύνδρομο, το οποίο επηρεάζει τη μνήμη, τη σκέψη, τη συμπεριφορά και τα συναισθήματα. Στα συμπτώματα περιλαμβάνονται απώλεια μνήμης, δυσκολία εύρεσης κατάλληλων λέξεων επικοινωνίας και κατανόησης του συνομιλητή, δυσκολία στη διεξαγωγή εργασιών ρουτίνας, εναλλαγές προσωπικότητας και διάθεσης .


Η άνοια.

O όρος “άνοια” αναφέρεται σ’ ένα εύρος συµπτωµάτων που παρουσιάζουν συνήθως άτοµα µε νοσήµατα του εγκεφάλου, τα οποία έχουν ως αποτέλεσµα την καταστροφή και την απώλεια εγκεφαλικών κυττάρων. H απώλεια των κυττάρων αυτών είναι µια φυσιολογική διαδικασία, αλλά στα νοσήµατα που οδηγούν σε άνοια αυτό εµφανίζεται µε ταχύτερο ρυθµό και οδηγεί στο να µη λειτουργεί ο εγκέφαλος του ατόµου µε φυσιολογικό τρόπο.

Λαμβάνοντας υπόψη ότι κάθε 7 δευτερόλεπτα ένας άνθρωπος προσβάλλεται από άνοια παγκοσμίως, ο αριθμός των ασθενών αυτών θα ανέλθει στα 81 εκατομμύρια το 2040.

al

Τι συμβαίνει σήμερα.

Σήμερα στην Ελλάδα υπάρχουν 140.000 ασθενείς με άνοια και ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί δραματικά στο μέλλον.  Αν δεν προετοιμάσουμε τις υπηρεσίες υγείας για τη μελλοντική αυτή επιδημία, το μέλλον διαγράφεται δυσοίωνο.

Η Νόσος Αλτσχάιμερ και οι άλλες άνοιες είναι πολυδάπανες ασθένειες.  Το κόστος της περίθαλψης των ασθενών με Νόσο Αλτσχάιμερ υπερβαίνει το κόστος περίθαλψης για τις καρδιοπάθειες, τον καρκίνο και τα εγκεφαλικά επεισόδια μαζί.

Επιπλέον η Νόσος Αλτσχάιμερ αποτελεί σημαντικό πρόβλημα και για τις οικογένειες των ασθενών. Η αναγνώριση και ανακούφιση του φορτίου των φροντιστών οφείλει να αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα μιας αποτελεσματικής αντιμετώπισης της νόσου.  Παρόλα αυτά, η νόσος δεν έχει αναγνωριστεί σαν προτεραιότητα στη Δημόσια Υγεία.