Συστατικά του εγκεφαλονωτιαίου υγρού στην διάγνωση της νόσου Αλτσχάιμερ

Λονδίνο: Συστατικά του εγκεφαλονωτιαίου υγρού μπορούν να βοηθήσουν στη διάγνωση των ηλικιωμένων με πρώιμα σημάδια της νόσου Αλτσχάιμερ, σύμφωνα με νέα σουηδική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο The Lancet Neurology.

Ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Sahlgrenska με επικεφαλής τον Δρ Κατζ Μπλενοου διαπίστωσε ότι συστατικά ή βιοδείκτες στο εγκεφαλονωτιαίο υγρό μπορεί να αποτελέσουν διαγνωστικό εργαλείο στο καθορισμό των πρώιμων ενδείξεων της νόσου Αλτσχάιμερ.

Συγκεκριμένα, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι οι ηλικιωμένοι με ήπια πνευματική εξασθένηση που έχουν αυξημένα επίπεδα β-αμυλοειδούς και βιοδείκτες Ταυ στο εγκεφαλονωτιαίο υγρό είχαν περισσότερες πιθανότητες να υποφέρουν από νόσο Αλτσχάιμερ.

Εξήγαγαν λοιπόν, υγρό από 137 πάσχοντες με ήπια πνευματική εξασθένηση και 39 υγιείς εθελοντές. Μετά από 4-5 χρόνια ιατρικής παρακολούθησης, το 42% των ασθενών είχε εκδηλώσει νόσο Αλτσχάιμερ και το 15% υπέφερε από άλλες μορφές άνοιας.

Οι ασθενείς με μη φυσιολογικές συγκεντρώσεις των προαναφερόμενων βιοδεικτών είχαν περισσότερες πιθανότητες εκδήλωσης της νόσου.

Δικαιολογημένα λοιπόν οι ερευνητές πιστεύουν ότι τα συγκεκριμένα συστατικά στοιχεία του εγκεφαλονωτιαίου υγρού θα μπορούσαν να συνδυαστούν με την κλινική εξέταση και άλλα διαγνωστικά εργαλεία (όπως το εγκεφαλογράφημα και τα τεστ γνωστικών λειτουργιών) προκειμένου να διαγιγνώσκεται έγκαιρα η νόσος Αλτσχάιμερ.