Χυμοί φρούτων και λαχανικών κατά της νόσου Αλτσχάιμερ

Λονδίνο: Η συχνή κατανάλωση χυμών φρούτων και λαχανικών μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο εκδήλωσης νόσου Αλτσχάιμερ, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο American Journal of Medicine.

Ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου Vanderbilt με επικεφαλής τον Δρ Qi Dai έθεσε υπό ιατρική παρακολούθηση περισσότερα από 2.000 άτομα για περίπου δέκα χρόνια και διαπίστωσε ότι ο κίνδυνος ήταν 76% χαμηλότερος για εκείνους που έπιναν χυμό περισσότερες από τρεις φορές την εβδομάδα, συγκριτικά με αυτούς που έπιναν λιγότερο από μια φορά την εβδομάδα.

Αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι οι πολυφαινόλες -ουσίες παρούσες σε πολλές τροφές- μπορεί να διακόψουν τη διαδικασία συσσώρευσης β-αμυλοειδούς πρωτεΐνης στον εγκέφαλο (χαρακτηριστικό της νόσου Αλτσχάιμερ).

Aρα συνεπάγεται ότι παρέχουν προστασία έναντι της νόσου ουδετεροποιώντας την επίδραση των ελεύθερων ριζών.

Οι χυμοί φρούτων και λαχανικών είναι πλούσιοι σε πολυφαινόλες και όπως εξηγεί ο Δρ Dai η συχνή κατανάλωση αυτών συσχετίζεται με ουσιαστική μείωση του κινδύνου εκδήλωσης νόσου Αλτσχάιμερ.

Τα ευρήματα είναι νέα και δείχνουν ξεκάθαρα ότι οι χυμοί φρούτων και λαχανικών ίσως παίζουν σημαντικό ρόλο στην καθυστέρηση της εκδήλωσης της ασθένειας.

Η Δρ Χάρριετ Μιλγουάρντ του Alzheimer’s Research Trust, τονίζει ότι « πολλοί επιστήμονες πιστεύουν ότι υπάρχει συσχετισμός μεταξύ απελευθέρωσης ελεύθερων ριζών εντός του οργανισμού και πρώιμων αλλαγών στα εγκεφαλικά κύτταρα στα άτομα που τελικά εκδηλώνουν νόσο Αλτσχάιμερ.

Εφόσον οι χυμοί φρούτων και λαχανικών είναι πλούσιοι σε αντιοξειδωτικές ουσίες, οι οποίες «σκουπίζουν» τις ελεύθερες ρίζες. Παλαιότερες μελέτες έχουν δείξει αντικρουόμενα αποτελέσματα και μάλιστα μερικές έχουν διαπιστώσει ότι τα φρούτα και τα λαχανικά έχουν μεσοπρόθεσμα οφέλη.

Ωστόσο τα αποτελέσματα της παρούσας μελέτης είναι σημαντικά διότι είναι μακροπρόθεσμα και έχει μεγάλο κλινικό δείγμα. Πάντως η διατροφή σαφώς και παίζει σημαντικό ρόλο στον κίνδυνο κάθε ατόμου να εκδηλώσει νόσο Αλτσχάιμερ».