10 τρόποι για να αγαπήσετε το μυαλό σας

Όλο και περισσότερες έρευνες, δείχνουν ότι οι άνθρωποι μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο νοητικής εξασθένησης υιοθετώντας καλύτερες βασικές συνήθειες του τρόπου ζωής τους. Όταν είναι εφικτό, συνδυάστε αυτές τις συνήθειες για να επιτύχετε το μέγιστο όφελος για τον μυαλό και το σώμα σας. Ξεκινήστε τώρα. Ποτέ δεν είναι πολύ αργά ή πολύ νωρίς για να ενσωματώσετε υγιεινές συνήθειες.

‘Ασκηθείτε’
Συμμετέχετε σε τακτική καρδιαγγειακή άσκηση που αυξάνει τον καρδιακό σας ρυθμό και αυξάνει τη ροή του αίματος στον εγκέφαλο και το σώμα. Αρκετές μελέτες έχουν βρει μια συσχέτιση μεταξύ της σωματικής δραστηριότητας και του μειωμένου κινδύνου νοητικής εξασθένησης.

‘Αγαπήστε’ τη μάθηση
Η επίσημη εκπαίδευση σε οποιοδήποτε στάδιο της ζωής θα σας βοηθήσει να μειώσετε τον κίνδυνο νοητικής εξασθένησης και άνοιας. Για παράδειγμα, παρακολουθήστε ένα μάθημα σε ένα τοπικό κολέγιο, κοινοτικό κέντρο ή στο διαδίκτυο.

Σταματήστε το κάπνισμα
Τα στοιχεία δείχνουν ότι το κάπνισμα αυξάνει τον κίνδυνο νοητικής εξασθένησης. Η διακοπή του καπνίσματος μπορεί να μειώσει αυτόν τον κίνδυνο σε επίπεδα συγκρίσιμα με εκείνα που δεν έχουν καπνίσει.

‘Ακολουθήστε’ την καρδιά σας
Τα στοιχεία δείχνουν ότι οι παράγοντες κινδύνου για καρδιαγγειακές παθήσεις και εγκεφαλικό επεισόδιο – παχυσαρκία, υψηλή αρτηριακή πίεση και διαβήτη – επηρεάζουν αρνητικά τη νοητική σας υγεία. Φροντίστε την καρδιά σας και ο εγκέφαλός σας μπορεί να ακολουθήσει.

Προσοχή στις ‘πτώσεις’
Η εγκεφαλική βλάβη μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο νοητικής εξασθένησης και άνοιας. Φορέστε ζώνη ασφαλείας, χρησιμοποιήστε κράνος όταν παίζετε αθλήματα επαφής ή οδηγείτε ποδήλατο και λάβετε μέτρα για την πρόληψη πτώσεων.

Ανεφοδιαστείτε σωστά
Υιοθετήστε μια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή που είναι χαμηλότερη σε λιπαρά και υψηλότερη σε λαχανικά και φρούτα για να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου νοητικής εξασθένησης. Αν και η έρευνα σχετικά με τη διατροφή και τη γνωστική λειτουργία είναι περιορισμένη, ορισμένες δίαιτες, συμπεριλαμβανομένων των μεσογειακών και μεσογειακών-DASH (Διαιτητικές προσεγγίσεις για τη διακοπή της υπέρτασης), μπορεί να συμβάλουν στη μείωση του κινδύνου.

Υιοθετήστε μια σωστή ρουτίνα ύπνου
Η συχνή έλλειψη ύπνου ή συγκεκριμένες διαταραχές ύπνου, όπως η χρόνια αϋπνία ή άπνοια ύπνου μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα με τη μνήμη και τη σκέψη.

Φροντίστε την ψυχική σας υγεία
Ορισμένες μελέτες συνδέουν ένα ιστορικό κατάθλιψης με αυξημένο κίνδυνο νοητικής εξασθένησης, οπότε αναζητήστε ιατρική θεραπεία εάν έχετε συμπτώματα κατάθλιψης, άγχους ή άλλων ανησυχιών για την ψυχική υγεία. Επίσης, προσπαθήστε να κάνετε σωστή διαχείριση του άγχους σας.

Κοινωνικοποιηθείτε!
Η κοινωνική συμμετοχή μπορεί να υποστηρίξει την υγεία του εγκεφάλου. Επιδιώξετε κοινωνικές δραστηριότητες που έχουν νόημα για εσάς. Βρείτε τρόπους να γίνετε μέλος της τοπικής σας κοινότητας — αν αγαπάτε τα ζώα, σκεφτείτε να γίνετε εθελοντής σε ένα τοπικό καταφύγιο. Αν σας αρέσει να τραγουδάτε, γίνετε μέλος μιας τοπικής χορωδίας ή βοηθήστε σε ένα πρόγραμμα μετά το σχολείο. Εναλλακτικά, απλώς μοιραστείτε δραστηριότητες με φίλους και συγγενείς.

‘Ενεργοποιήστε’ το μυαλό σας
Κατασκευάστε ένα έπιπλο. Συμπληρώστε ένα παζλ. Κάντε κάτι καλλιτεχνικό. Παίξτε παιχνίδια, όπως το μπριτζ, που σας κάνουν να σκέφτεστε στρατηγικά. Η πρόκληση του μυαλού σας μπορεί να έχει βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα οφέλη για τον εγκέφαλό σας.