Η κατάρρευση της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης στη χώρα μας είναι ΠΡΟ ΤΩΝ ΠΥΛΩΝ

Αξιότιμοι κύριοι, Αξιότιμες κυρίες, καλείστε να πάρετε θέση σε ένα ακόμη πρόβλημα που ταλαιπωρεί χιλιάδες ασθενείς και εργαζόμενους.

Θέλουμε να σας ενημερώσουμε για την κρίσιμη κατάσταση στην οποία έχουμε περιέλθει τόσο σαν Μονάδα αλλά και σαν φορέας Ψυχικής Υγείας όπως βέβαια και άλλοι 64 αντίστοιχοι φορείς (216 μονάδες υγείας οι οποίοι είναι ΝΠΙΔ).

Πέραν της υποχρηματοδότησης την οποία έχουμε υποστεί τα τελευταία χρόνια, έρχεται να προστεθεί και η μεγάλη καθυστέρηση στην καταβολή αυτών των χρηματοδοτήσεων. Πότε με τον ένα τρόπο πότε με τον άλλο, όσον αφορά τις δικαιολογίες, έχουμε φτάσει σε οριακό σημείο, ή μάλλον στο σημείο μηδέν. Για άλλη μια φορά μας οφείλονται δεδουλευμένα πέντε μηνών σε μια δυσκολότατη εποχή και τη στιγμή όπου στις οικογένειες (των εργαζομένων) υπάρχει μόνο ένας εργαζόμενος.

Γνωρίζουμε τη δύσκολη οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα μας και ως φορέας -φορείς έχουμε προβεί σε μειώσεις της μισθοδοσίας του προσωπικού, έχουμε επιτύχει μειώσεις στα ενοίκια από τους ιδιοκτήτες των ακινήτων και καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για τη μείωση του λειτουργικού μας κόστους σε καθημερινή βάση. Θα πρέπει ακόμα να ληφθεί υπόψη ότι ο προϋπολογισμός των φορέων παραμένει ο ίδιος εδώ και χρόνια.

Σήμερα το πρόβλημα της υποχρηματοδότησης έχει οξυνθεί ιδιαίτερα. Είναι πλέον αδύνατο να καλύψουμε ακόμα και τις πιο βασικές λειτουργικές ανάγκες των Μονάδων (μισθοδοσίες, ασφαλιστικά ταμεία, ενοίκια, ΔΕΚΟ κλπ.), καθώς και τη διαβίωση των ενοίκων των στεγαστικών δομών μας. Τα θεραπευτικά και λειτουργικά ζητήματα που προκύπτουν είναι τεράστια και ο κίνδυνος αδυναμίας λειτουργίας πολλών Μονάδων αμεσότατος. Τα συσσωρευμένα χρέη προς εργαζόμενους, προμηθευτές και ιδιοκτήτες κτιρίων μας εκθέτουν σε διάφορες αστικές και ποινικές διώξεις.

Παρά τις συνεχείς διαμαρτυρίες μας και παρά το γεγονός ότι τα Υπουργεία Οικονομικών και Υγείας έχουν διαβεβαιώσει ότι δεν προβλέπονται, στο πλαίσιο των πολιτικών δημοσιονομικής σταθερότητας που ορίζει το Μνημόνιο, περικοπές στο χώρο της ψυχικής υγείας ύψους 50%, δεν έχει υπάρξει ως σήμερα καμία εξέλιξη για την αύξηση των πόρων του ΚΑΕ 2544 ώστε να διασφαλίσουμε την παροχή των αναγκαίων υπηρεσιών υγείας, αποκατάστασης και φιλοξενίας προς τους ψυχικά πάσχοντες που εξυπηρετούμε.

Πέρα από τον άμεσο κίνδυνο διακοπής λειτουργίας πολλών Μονάδων Ψυχικής Υγείας, εκτίθενται σε κίνδυνο η υγεία και η ζωή των εξυπηρετούμενων ψυχικά πασχόντων. Η βούληση όλων μας είναι να συνεχίσουμε το έργο το οποίο παρέχουμε εδώ και πολλά χρόνια, οι ποινικές, διοικητικές και αστικές ευθύνες που μας βαρύνουν όμως, λόγω των τεράστιων χρεών, χωρίς άμεση δική μας ευθύνη, είναι πλέον δυσβάσταχτες και το επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών δεν ανταποκρίνεται πλέον στα επιστημονικά πρότυπα και στην δεοντολογία που υπηρετούμε.

Η κατάρρευση της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης στη Χώρα μας είναι πλέον ΥΠΑΡΚΤΗ, καθώς το πρόβλημα δεν είναι μόνο μέχρι την 31η/12/2015 οπότε και λήγει η συγχρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ, αλλά τι θα συμβεί στην Ψυχική Υγεία από 1η/1/2016. Θα δεσμευτεί το Υπουργείο Υγείας για την διατήρηση των φορέων και αν ναι με τι προυποθέσεις και δεσμεύσεις?

Στο σημείο αυτό αξίζει να σημειωθεί ότι για το έτος 2015 οι επιχορηγήσεις για τον φορέα μας (αλλά και των υπολοίπων φορέων) από το ΥΥΚΑ ανέρχονται στο ποσό των 290.000 και η χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ στο ποσό των 255.000 (σύνολο 545.000) και μέχρι σήμερα (α’ εξάμηνο ) έχουμε εισπράξει 99.000 και με τα χρήματα αυτά, το 1/6 περίπου του συνολικού προυπολογισμού τι να προλάβεις να καλύψεις (οφειλόμενες μισθοδοσίες μηνών Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου 2014, αντίστοιχες ασφαλιστικές και φορολογικές εισφορές) όταν γίνεται άμεση παρακράτηση των οφειλουμένων σε εφορία και ΙΚΑ.

Σήμερα για να πάρουμε ασφαλιστική ενημερότητα από το Ι.Κ.Α. είναι αδύνατον, καθώς οφείλουμε ένα ποσό γύρω στις 63.000. Ο νόμιμος εκπρόσωπος προσπάθησε να κάνει διακανονισμό αλλά το ΙΚΑ ζητά τουλάχιστον τα μισά οφειλόμενα για να εκδόσει ασφαλιστική ενημερότητα ενός μηνός*, κάτι που εμείς ως φορέας δεν έχουμε να διαθέσουμε. Αξίζει να σημειωθεί ότι το Υπουργείο Υγείας πρόκειται να προχωρήσει σε χρηματοδότηση με το ποσό των 39.000 για τον φορέα μας, οπότε τα χρήματα αυτά θα πάνε στο ΙΚΑ και στις μισθοδοσίες τίποτα.

Βάσει των παραπάνω, σας παρακαλούμε για την άμεση παρέμβασή σας προς το Υπουργείο Οικονομικών και το Υπουργείο Υγείας προκειμένου να υπάρξει μια λύση καθώς στο παρελθόν με υπουργική απόφαση είχε δοθεί τρίμηνη ασφαλιστική ενημερότητα στους φορείς χωρίς παρακράτηση ώστε να μπορέσουν να προβούν σε διακανονισμούς αλλά και στη πληρωμή των μισθοδοσιών. Παράλληλα να υπάρξει πιο σύντομη καταβολή των χρηματοδοτήσεων και να μην παρουσιάζεται το φαινόμενο των 5 μηνών και περισσότερο, κάτι το οποίο βέβαια δεν συμβαίνει στο δημόσιο.

Οι Εργαζόμενοι
Το Διοικητικό Συμβούλιο
Οι Φιλοξενούμενοι